Akkerbouw

Nieuws 406 x bekeken

Ruim helft gerst door fusarium ongeschikt als brouwgerst

Zandberg – Ruim de helft van de gerst bleek dit jaar direct tijdens de oogst ongeschikt als brouwgerst vanwege zichtbaar forse aantastingen door fusarium.

Daardoor zijn veel telers de premie voor brouwgerst misgelopen. In andere jaren voldoet veel meer gerst aan de eisen voor brouwwaardigheid. Coöperatie Agrifirm Plant heeft dit jaar 90.000 ton gerst ontvangen, zei Aart den Bakker, hoofd van de afdeling Plantaardige Afzet, op een bijeenkomst met graantelers in Zandberg. “Daarvan bestaat 15 procent uit voergerstrassen. 50 procent van de gerst bleek direct bij de inname ongeschikt als brouwgerst. De resterende 35 procent moet nog verder worden beoordeeld op brouwwaardigheid. Dit is ongekend. We hebben nog nooit zoveel last gehad van fusarium in de gerst als dit jaar. Terwijl de gerst dit jaar wel goed scoort voor volgerstpercentage en eiwitgehalte.”

Den Bakker schrijft de slechte kwaliteit van de gerst toe aan het groeiseizoen. “Het droge voorjaar bezorgde de gerst stress. Je zag in diverse percelen droogteplekken. In juni begon een langdurige natte periode waarin aarfusarium zich snel kon verspreiden.”

De kweekbedrijven veredelen gerst wel op resistentie tegen meeldauw, netvlekkenziekte en bladvlekkenziekte. Den Bakker: “Maar de rassenlijst geeft geen indicatie voor de resistentie tegen fusarium. We gaan met de kweekbedrijven overleggen of daar aandacht voor kan komen. Tarwe wordt wel beoordeeld op resistentie tegen fusarium.”

Volgens teeltspecialist Wout Ballast van Agrifirm Plant is dit een bijzonder gerstjaar. “Normaal zijn fusariumaantastingen in gerst verwaarloosbaar. We weten wel uit onderzoek dat mais, graan of graszaad als voorvrucht de besmettingsdruk verhoogt als het jaar er op gerst of tarwe wordt geteeld. Ook is het belangrijk dat telers het stro goed onderploegen. Er zijn geen gewasbeschermingsmiddelen toegelaten in gerst voor een aarbespuiting tegen fusarium.”

Of registreer je om te kunnen reageren.