Akkerbouw

Nieuws

Rhizomanie doorbreekt resistentie

Bergen op Zoom - Rhizomanie doorbreekt de resistentie van bestaande suikerbietenrassen. Dat constateert bieteninstituut IRS. Het betreft een agressieve variant van het virus, waartegen huidige resistentie niet bestand is. Rassen met aanvullende resistentie zijn in opkomst.De agressieve rhizomanievariant duikt op in alle regio’s van Nederland en ook daarbuiten, vertelt Bram Hanse van IRS. Het probleem concentreert zich echter in de traditionele rhizomaniegebieden Flevoland en het Zuidwesten. “We zien pleksgewijs en in stroken veel planten met symptomen. De plant valt niet weg, maar extreme baardvorming en insnoering van de wortel leiden tot opbrengstderving, naast een veel lager suikergehalte. Aangezien het virus zich door een bodemschimmel verspreidt, bereidt het probleem zich snel uit door onder andere grondbewerkingen.”

Resistentie in rassen is de enige remedie tegen rhizomanie. “De ziekte kwam in de jaren tachtig op in Nederland en in de jaren negentig zijn resistenties ingekruist.” Alle Nederlandse rassen hebben rhizomanieresistentie. Het virus leek hiermee te worden onderdrukt. “We komen nu echter de klassieke symptomen weer tegen.”

Een paar blinkers (aangetaste planten) in een perceel is geen probleem. “Als de aantasting groter is dan 5 procent van een perceel of als er echt duidelijke plekken voorkomen, is er wel wat aan de hand.” In zo’n geval is het raadzaam een ras met aanvullende resistentie tegen rhizomanie te kiezen. Deze rassen bestaan al.

IRS  onderzoekt of ze ook geschikt zijn voor de praktijk. “Het zijn rassen die zijn ontwikkeld voor een bepaald type rhizomanie dat in Frankrijk voorkomt. Die extra resistentie lijkt ook bestand tegen de agressieve variant waarmee wij nu te maken hebben.”

Hanse benadrukt dat telers deze rassen alleen nodig hebben, als ze deze ernstige rhizomanieverschijnselen hebben aangetroffen op hun bietenland. Volgend seizoen is er al zaad beschikbaar. Rasnamen noemt Hanse nog niet. “Ik verwacht dat enkele telers deze rassen volgend seizoen nodig hebben. Dat aantal neemt naar verwachting toe, gezien het snelle vermeerderen van de ziekte.”

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.