Akkerbouw

Nieuws

Raming graanoogst omhoog, krapte nog niet verdwenen

Rome – De tarweoogst wereldwijd groeit dit jaar met 6 procent tot 691 miljoen ton. De productie van overige granen inclusief mais stijgt met 2,6 procent tot 1,1 miljard ton. Dat schrijft de wereldvoedselorganisatie FAO in de Food Outlook.

Daarmee is de FAO licht positiever over de graanoogst dan eerder, maar de graanmarkt blijft relatief krap.

De wereldwijde handel in granen neemt volgens de FAO toe met 4,4 procent. De FAO ziet een scherpe stijging van de graanexport vanuit Rusland, Oekraïne en Kazachstan. De drie landen kunnen samen de rol van leidende graanexporteur overnemen van de VS. Ze voeren net als de EU vooral uit naar Noord-Afrika en het Midden-Oosten.

De export van tarwe uit de EU daalt naar verwachting met een derde tot 15 miljoen ton. De daling heeft vooral te maken met krapte op de Europese markt. De EU profiteerde vorig seizoen van een zeer klein aanbod uit Rusland, waar aanhoudende droogte de beschikbaarheid van graan sterk verminderde.

De Russische tarweproductie zal na een rampjaar in het huidige seizoen met 37 procent stijgen. De tarwe-export vanuit Rusland stijgt daarmee tot ten minste 18,5 miljoen ton, dichtbij het record dat werd neergezet in seizoen 2008/2009. De Oekraïense tarwe-export verdrievoudigt tot 9 miljoen ton terwijl de Kazachstaanse export van tarwe 30 procent toeneemt tot 7,2 miljoen ton, aldus de FAO.

De eindvoorraad tarwe ligt aan het einde van het seizoen 2011/2012 3,3 procent hoger dan een jaar eerder, op 506 miljoen ton. De voorraad is zo groot als 28,2 procent van het jaarlijkse verbruik, tegen 26,7 procent een jaar eerder. De eindvoorraad overige granen daalt licht tot 13,9 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.