Akkerbouw

Nieuws 280 x bekeken

RFA ontkent illegale export ethanol naar EU

Washington – Er vindt geen illegale export plaats van Amerikaanse bio-ethanol naar de EU. Daarom is de klacht van de Europese producenten ongegrond.

Dat stelt de Renewable Fuels Association (RFA), de Amerikaanse brancheorganisatie van biobrandstofproducenten.

De Europese brancheorganisatie voor ethanolproducenten (ePure) wil dat de Europese Commissie onderzoek doet naar de import van bio-ethanol uit de VS. ePure stelt dat de VS de productie van bio-ethanol subsidieert. ”Door alle subsidies is de Amerikaanse sector de grootste producent van brandstofethanol ter wereld.”

Dit beleid kan volgens ePure alleen door de beugel als het een duurzaam beleid in andere landen niet in de wielen rijdt. ”Maar de Amerikaanse producenten richten zich steeds meer op de export naar de EU, omdat hun binnenlandse markt verzadigd raakt. Van 2008 tot 2010 is de import in de EU van Amerikaanse bio-ethanol met 500 procent gestegen. In 2011 verdubbelt de import nog eens ten opzichte van 2010. Door de subsidies kunnen de Amerikaanse aanbieders een agressieve prijspolitiek bedrijven met hun ethanol.”

De erg lage prijzen hebben negatieve gevolgen voor de Europese industrie, zegt secretaris-generaal Rob Vierhout van ePure. ”De markt voor bio-ethanol in de EU groeit, maar door de oneerlijke concurrentie uit de VS kan de Europese industrie daar onvoldoende van profiteren. Wij willen dat de Commissie de import uit de VS gaat belasten met heffingen om een eerlijke concurrentie mogelijk te maken.”

In de VS krijgen de ethanolproducenten een premie van 45 dollercent per gallon (8,6 eurocent per liter). De RFA wijst erop dat deze subsidie stopt aan het eind van dit jaar. ”En de subsidie gaat niet naar de ethanolproducenten, maar naar de bedrijven die de ethanol mengen met fossiele brandstoffen en naar de handelaren in die brandstoffen. Daarnaast geven ook de lidstaten van de EU subsidie aan hun ethanolproducenten. Bovendien is er geen bewijs dat de Amerikaanse exporteurs expres mengsels met 90 procent ethanol exporteren om in een lager tarief van Europese importheffingen te vallen.”

De RFA stelt dat de Amerikanen goedkoop bio-ethanol kunnen produceren. ”Daarom is er zo veel vraag naar in de EU, Brazilië, Azië en het Midden-Oosten. Deze export wordt niet gesubsidieerd.”

Of registreer je om te kunnen reageren.