Akkerbouw

Nieuws 176 x bekeken

Prijsverschil Russische en Franse tarwe flink gedaald

Caïro – Egypte heeft opnieuw een grote hoeveelheid tarwe gekocht in de landen rond de Zwarte Zee. Maar het prijsverschil met Franse tarwe is wel veel kleiner geworden, meldt het Franse analysebureau Agritel

Het kan volgens analisten betekenen dat de tarweprijs op de wereldmarkt de bodem begint te bereiken. Vrijdag sloot de tarweprijs voor de contracten die aflopen in januari op de termijnmarkt in Parijs op 182 euro per ton. Begin september werd nog 210 euro betaald voor de januaricontracten.

Egypte heeft sinds 1 juli, toen Rusland het exportverbod op graan opschortte, bijna 3 miljoen ton tarwe gekocht in de regio. Tarwe uit Frankrijk was vaak meer dan 20 dollar per ton duurder dan die uit Rusland, inclusief transportkosten. De transportkosten vanuit een haven in de Zwarte Zee naar Egypte zijn ongeveer 5 dollar per ton lager dan vanuit een Franse haven.

Maar de Zwarte Zee-landen hebben de laatste tender van Egypte maar nipt binnengesleept. Franse tarwe werd nu 9 dollar goedkoper aangeboden dan in de vorige tender. Het prijsverschil met Russische tarwe is nog maar 70 dollarcent. Frankrijk profiteert van de daling van de eurokoers.

Of registreer je om te kunnen reageren.