Akkerbouw

Nieuws

'Palmolie bevordert uitstoot CO2'

Leicester - Het gebruik van palmolie als biobrandstof zorgt voor veel meer CO2-uitstoot dan altijd is gedacht.

Dat komt omdat veel palmplantages in Zuidoost-Azië zijn aangelegd op veengrond. Hierdoor breekt het veen af waardoor veel CO2 vrijkomt, melden onderzoekers van de Britse University of Leicester in een studie. Indonesië en Maleisië bedienen ruim 85 procent van de wereldmarkt voor palmolie. “In beide landen worden steeds meer palmplantages aangelegd op veengrond”, schrijven de onderzoekers in het rapport. “In veengrond ligt veel CO2 opgeslagen. In één hectare veengrond ligt wel 3.000 ton CO2 opgeslagen. In één hectare bos is dat bijvoorbeeld zo’n 150 ton.”

De palmplantages op veengrond worden vaak gedraineerd, schrijven de onderzoekers. “Daardoor breekt het veen af, waarbij grote hoeveelheden CO2 worden gevormd. Deze CO2-uitstoot uit de gedraineerde percelen wordt sterk onderschat in de onderzoeken die tot nu toe zijn gedaan.”

De EU wil dat in 2020 10 procent van alle transportbrandstof uit hernieuwbare energiebronnen bestaat om de CO2-uitstoot te verlagen. De Britse onderzoekers raden de politici aan zich te beraden of palmolie als biobrandstof wel bijdraagt aan deze doelstelling.

Of registreer je om te kunnen reageren.