Akkerbouw

Nieuws 2 reacties

Onderzoek naar nieuwe toepassing bietenblad

Valthermond – Het project Opwaardering Bietenblad test het produceren van humane eiwitten, bioplastic en biogas uit bietenblad. Doel is om bietenblad een grotere toegevoegde waarde te geven.

Het project is een initiatief van investeringsmaatschappij NOM, Kenniscentrum Agro Noordoost Nederland en Agenda voor de Veenkoloniën. Op het PPO-proefbedrijf in Valthermond is donderdag een test gedaan om met een hakselaar het bietenblad zonder grond te oogsten. Dat is gelukt, zegt Paul a’Campo van adviesbureau ACConsult. ”En we konden het bietenblad verkleinen zonder dat er sappen verloren gaan. Dat scheelt in het transport.”

Bietenblad bestaat voor ongeveer 3 procent uit eiwit, zegt a’Campo. ”Je kunt ongeveer 2 procent eruit halen. Afzetten als veevoergrondstof levert 15 cent per kilo eiwit op. Afzet voor de humane voeding brengt 5 euro per kilo op. TNO heeft een apparaat ontwikkeld om humane eiwitten uit algen te produceren. We gaan testen of dat apparaat ook geschikt is om humane eiwitten uit bietenblad te winnen.”

Daarna wordt het blad ingekuild. In de persappen die vrij komen zit azijnzuur en melkzuur, vertelt a’Campo. ”Daar kunnen biopolymeren van worden gemaakt, een grondstof voor bioplastic. De rest van het blad kan worden vergist voor de productie van biogas.”

Volgens a’Campo past het project in het beleid van de overheid om gebruik van biomassa te bevorderen. ”De overheid heeft een aantal topsectoren benoemd, waaronder bioraffinage. We vragen de provincies Groningen en Drenthe om een bijdrage. Dat past in hun beleid om de landbouw op te waarderen.”

Alleen bietenblad vergisten is volgens a’Campo niet rendabel. ”De gasopbrengst ligt op ongeveer 30 euro per ton bietenblad. Maar de kosten liggen rond de 21 euro. Die marge van 9 euro is te klein. Daarom willen we eerste waardevolle bestanddelen uit het blad halen voor het restant wordt vergist. Het voordeel van deze werkwijze is dat het niet strijdig is met de voedselproductie.”

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Waarom moet een product als bietenblad geoogst worden wetende dat het organische stof gehalte in de grond onder druk staat? Moet de bodem terwille van de zgn. duurzaaheid nog sneller uitgeput raken? Is moderne >duurzaamheid< alleen hoe overleef ik en na mij de >zondvloed<. Ik denk dat we de volgende generatie al genoeg hebben opgezadeld met onze niet positieve erfenis ontstaan door onze tomeloze drang tot consumeren mogelijk door kredieten af te lossen met nieuwe grotere kredieten. Laten de jongeren nu eens creatief worden en zorgen dat hun productie goed (grond) niet nog verder wordt verarmd (afgeboerd)

 • no-profile-image

  Beste Han: ooit wel eens gedacht aan stro hakselen ,hierin zitten n.l. nogal wat mineralen (kali, fosfaat) .Het is droog en soms wel tot 50%in het bouwplan,en beter als dat zure bietenblad.
  Het lijkt mij zeer goed om alle mogelijkheden te onderzoeken in onze restproducten.
  Mogelijk komen we ooit meer bijzondere mogelijkheden tegen.
  GA ZO DOOR!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.