Akkerbouw

Nieuws

Oekraïne behoudt btw op graan bestemd voor export

Kiev – De btw op graan voor de export blijft bestaan in Oekraïne. President Victor Janoekovitsch weigert de wet te ondertekenen die het parlement twee weken geleden heeft aangenomen om de 20 procent btw per 1 januari 2012 te schorsen.

Het parlement wil zo de graanexport bevorderen.

Janoekovitsch stelt dat zijn land de 5 miljard hryvnia (457 miljoen euro) aan inkomsten uit de btw niet kan missen. Oekraïne moet van het IMF de rijksbegroting op orde krijgen om in aanmerking te komen voor een lening van 15 miljard dollar (11 miljard euro).

De btw geldt voor graan dat exporteurs rechtstreeks bij de telers kopen. De graanhandel heeft geijverd voor het opschorten van de btw. Op 22 oktober heeft Oekraïne wel de exportheffingen op graan opgeschort om te kunnen concurreren met Rusland op de wereldgraanmarkt. Sindsdien zijn de graanprijzen in Oekraïne gestegen. Maar de graanhandel stelt dat lagere binnenlandse graanprijzen nodig zijn om exportmarkten terug te veroveren op Rusland. Daarvoor zou het nodig zijn ook de btw te schrappen.

Egypte heeft vorige week 180.000 ton tarwe uit Oekraïne gekocht, de eerste levering van dit seizoen.

Of registreer je om te kunnen reageren.