Akkerbouw

Nieuws 205 x bekeken

NAV: hectarepremie liever stapsgewijs introduceren

Noordhoek – De Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) pleit voor stapsgewijze introductie van de hectarepremie.

Volgens de bond leidt abrupte beëindiging van de koppeling van bedrijfstoeslagen tot onaanvaardbare inkomensverliezen voor onder meer bedrijven met zetmeelaardappelen en gespecialiseerde graanbedrijven.

De NAV heeft deze mening opgeschreven in een brief aan de Tweede Kamer. Hierin stelt zij voor de koppeling en het historische model in vijf jaar af te bouwen en de hectarepremie parallel daaraan stapsgewijs te introduceren.

De vakbond uit begrip voor de wens van de Europese Commissie en het Nederlandse kabinet om afscheid te nemen van het historische model en inzetten op een vorm van flat rate; een gelijk bedrag per hectare. ”Daarbij mag echter niet worden vergeten dat de bedrijfstoeslagen destijds zijn ingesteld als inkomenscompensatie voor drastische prijsdalingen ten gevolge van de afbraak van Europese marktordeningen.” De nu berekende inkomsverliezen noemt de NAV onaanvaardbaar. ”Met een geleidelijke ontkoppeling kunnen telers op de situatie inspelen en worden abrupte marktverstoringen voorkomen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.