Akkerbouw

Nieuws

NAO en LTO eens met ringrotmaatregelen Goeree-Overflakke

Melissant – De Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO) vindt dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) goede maatregelen treft om verspreiding van de aardappelziekte ringrot op Goeree-Overflakkee te voorkomen.

NAO gaat bespreken of maatregelen mogelijk zijn tegen bedrijven die illegaal pootgoed op de markt brengen, zegt voorzitter Kees van Arendonk.

NVWA heeft drie gevallen van ringrot vastgesteld op Goeree-Overflakkee. In de regio is ook in 2009 en 2010 ringrot aangetroffen. De voedselautoriteit verplicht alle aardappeltelers op Goeree-Overflakkee om in 2012 al hun machines, installaties, materialen en opslagplaatsen voor aardappelen te reinigen en te ontsmetten. NVWA vermoedt een relatie met illegaal pootgoed.

Van Arendonk vindt de maatregelen op zijn plaats. ”We moeten ringrot kordaat aanpakken om onze vrije status te behouden. Dat hebben we bij eerdere uitbraken ook gedaan. We zijn fel tegen het gebruik van illegaal pootgoed.”

Ook Upt Hiddema, voorzitter van de LTO-werkgroep Pootaardappelen, is voor de maatregelen. ”We moeten ringrot hard aanpakken, net als het gebruik van illegaal pootgoed. Onze buitenlandse concurrenten gebruiken dit om Nederlandse pootaardappelen zwart te maken.”

Of registreer je om te kunnen reageren.