Akkerbouw

Nieuws 242 x bekeken

Meer vrije aardappelen van betere kwaliteit

Den Haag – Met de aardappeloogst zo goed als gereed, ligt er bij een geschat tarrapercentage van 11 procent netto 1,58 miljoen ton vrije aardappelen in de bewaarschuren. Dat is meer dan de voorgaande jaren; 1,4 miljoen ton in 2010 en 1,3 miljoen ton in 2009. Het verwachte tarrapercentage is 1 procent lager dan vorig jaar.

Dat blijkt uit de voorraadmeting die het Bureau Aardappelmarkt Informatie (BAI) van het Productschap Akkerbouw medio november uitvoerde. De geschatte bruto-opbrengst is 3,93 miljoen ton van 71.000 hectare. Vorig jaar is ruim 3,5 miljoen ton geoogst van een areaal van 71.600 hectare. Dit seizoen is dan ook meer geoogst per hectare; met een gemiddelde bruto opbrengst van bijna 56 ton is een stijging van 12 procent gerealiseerd.

Van de totale oogst 70 procent bestemd voor de verwerkende industrie en 30 procent voor de versmarkt. Half november was 30 procent afgeleverd. Dat is 1 procent meer dan vorig jaar. De geleverde aardappelen hebben met 9 procent een procent minder tarra. Net als in de twee voorgaande jaren heeft een kwart van de telers alles al geleverd. Zes van de tien telers heeft nog vrije aardappelen.

BAI geeft aan dat het gevoel overheerst dat aardappelverkoop van boer naar handel redelijk goed verloopt. Daarbij draaien verwerkers op volle capaciteit, waardoor de export van eindproduct voorloopt op voorgaande jaren. ”Werd er in september vanuit Nederland 94.000 ton voorgebakken product geëxporteerd, in dezelfde periode vorig jaar was dat 83.300 ton en 77.600 ton in 2009.”
Kanttekening is de lastig op gang komende export en het daaruit voortvloeiende gebrek aan stemming.

Of registreer je om te kunnen reageren.