Akkerbouw

Nieuws 259 x bekeken

Kleiner areaal wintergewas in Rusland

Moskou – Akkerbouwers in Rusland hebben 16,8 miljoen hectare wintergraan ingezaaid. Dat is minder dan gedacht.

Marktbureau Sovecon schrijft dat toe aan de vele regen die in een aantal regio’s is gevallen. ”Dat heeft de inzaai van de gewassen vertraagd.” Het Russische ministerie van landbouw gaat uit van een areaal van 17 miljoen hectare wintergewassen. Dat is 2 miljoen hectare meer dan vorig seizoen.

Volgens Sovecon hebben de gezaaide gewassen een goede start gemaakt doordat op tijd voldoende regen is gevallen. Dat kan leiden tot een grote graanoogst volgend jaar. Sovecon baseert zich op satellietbeelden van de gewassen.

De landbouwattaché van de Verenigde Staten in Moskou constateert dat de Russische telers meer uitgeven aan kunstmest. ”Maar de telers klagen wel over de hoge kosten voor kunstmest, brandstof en smeermiddelen.”

De Amerikaanse landbouwattaché schat dat Rusland dit seizoen 20 miljoen ton graan kan exporteren, gezien de grote hoeveelheid die nu al is verkocht aan buitenlandse afnemers. Of de Russen dit gaan halen is onzeker. De grote export van juli tot en met oktober betrof graan dat dicht bij de exporthavens was opgeslagen. Nu moet het graan van verder weg worden aangevoerd. De winter valt in en dat betekent meer oponthoud in het transport.

Of registreer je om te kunnen reageren.