Akkerbouw

Nieuws

Grote bewaarproblemen een op acht Belgische aardappeltelers

Kruishoutem – De Belgische aardappelsector krijgt steeds meer problemen met de opslag van aardappelen.

Dat meldt het Vlaamse interprovinciaal proefcentrum voor de aardappelteelt, PCA, na een enquête onder telers. Daarvan zegt 12 procent ernstige bewaarproblemen te hebben, 37 procent is er niet gerust op. Een complicerende factor is volgens PCA dat rot voorkomt in partijen die ’gezond’ leken te zijn binnengekomen. Men raadt de telers met opslag dan ook aan regelmatig (dagelijks) te controleren.

De vele problemen met bewaring leiden tot erg groot aanbod van grotendeels niet bij verwerkers plaatsbare aardappelen. Vorige week kon PCA daarom geen notering voor fritesaardappelen zetten, maar bleef het bij een prijsindicatie voor slechte, matige en bruikbare fritesaardappelen, variërend van nul tot € 2,39.

Dinsdag 29 november meldde PCA een iets verbeterde marktstemming ondanks de bewaarproblematiek. Goede, gezonde partijen worden dan ook nauwelijks aangeboden. De prijsrange kwam uit op € 1,89 tot € 2,50 per 100 kilo fritesgeschikt Bintje. De noteringen voor Fontane, Challenger en Innovator haalden € 2,00 tot € 2,50.

Of registreer je om te kunnen reageren.