Akkerbouw

Nieuws

Goed begin spruitenseizoen

Zoetermeer – Het spruitenseizoen begon goed in augustus en september met hogere uitvoercijfers dan voorgaande jaren.

Dat blijkt uit het marktbeeld spruit van het Productschap Tuinbouw (PT). Duitsland is verreweg de belangrijkste exportbestemming voor Nederlandse spruiten.

De cijfers van oktober zijn nog niet compleet. Juist in die periode schijnt zich een trendbreuk te hebben voorgedaan. Door kwaliteitsproblemen is volgens marktkenners de vraag afgenomen en het prijsniveau gezakt naar 25 cent per kilo. Dat is de helft van wat telers als normaal beschouwen.

Uit het PT-bericht blijkt verder dat de spruitenprijzen in de Duitse supermarkten de afgelopen weken meestal tussen 60 cent en iets meer dan 1 euro lagen. In Britse supermarkten zijn de prijzen erg stabiel, terwijl in de Nederlandse supermarktschappen meer variatie te zien is in de spruitenprijzen. Aldi hanteerde in week 44 tot en met 46 een vaste lage prijs van € 0,73 per kilo, andere formules zaten vaak op € 1,58 per kilo. Acties verhogen de omzet aanzienlijk.

Verder blijken consumenten van spruiten doorgaans ouder dan de gemiddelde consument van groente; 60 procent van de spruiteneters is ouder dan 45, tegen 45 procent van de gemiddelde consument.

Of registreer je om te kunnen reageren.