Akkerbouw

Nieuws 216 x bekeken

Gezamenlijk rassenonderzoek uien wordt voortgezet

Westmaas – De Ui & Peen Manifestatie en de stichting UIKC willen het gezamenlijke jaarlijkse rassenonderzoek naar zaaiuien, waarvoor tot en met 2011 afspraken gemaakt, voortzetten.

De organisaties gaan daartoe gesprekken aan met telers en zaadhuizen, maar verwachten geen weerstand. Volgens Cor van Oers van DLV Plant is ”eenheid van meten” essentieel voor een professionele en transparante sector.

Binnen de twee organisaties werken DLV Plant, onderzoekscentrum PPO van Wageningen Universiteit, De Rusthoeve en Agrifirm Plant sinds drie jaar samen. Jaarlijks worden meer dan 25 rassen getoetst. Het project loopt af, maar wordt dus voortgezet. Mogelijk wordt de financiering wel aangepast.

Het rassenonderzoek, dat ook uitmondt in de bekende rassenlijsten, kost een kleine 100.000 euro, aldus Van Oers. Een derde van het budget komt van het Productschap Tuinbouw, dat echter waarschijnlijk in de toekomst minder middelen en een meer beperkte doelstelling krijgt.
”Ik verwacht echter dat het eventuele wegvallen van gelden van het productschap geen probleem zal zijn omdat de lijst breed wordt gebruikt.”

Of registreer je om te kunnen reageren.