Akkerbouw

Nieuws 230 x bekeken

Franse aardappelexport stelt teleur

Parijs – De Franse aardappelexport lijkt af te stevenen op het slechtste seizoen in vijf jaar. Zowel in volume als in waarde ligt de buitenlandse handel op een veel lager niveau dan in vorige seizoenen, aldus het aardappelschap CNIPT. Vooral België, Italië en de landen in Oost-Europa laten de Franse aardappelhandel aan de kant staan.

In de eerste twee maanden van het nieuwe seizoen heeft Frankrijk 93.600 ton consumptie-aardappelen naar het buitenland kunnen verschepen. In de twee voorafgaande jaren lag dat voor dezelfde periode steeds boven de 135.000 ton. Spanje heeft met 27.300 ton weliswaar wat meer afgenomen maar de uitvoer naar Italië is met 40 procent ingezakt naar 26.800 ton terwijl de Belgen met 15.300 ton nog niet de helft aan Franse aardappelen afnemen dan vorig jaar. In waarde uitgedrukt is de terugloop nog veel sterker: van een totale export voor 34,4 miljoen euro vorig jaar naar 18,7 miljoen in de eerste twee maanden van het huidige seizoen.

Dat alles komt volgens het Franse aardappelschap vooral door de overvloedige oogst in heel Europa. Frankrijk zelf is dit seizoen uitgekomen op 5.330.000 ton, dat is 17,4 procent meer dan vorig jaar. Het areaal was met 110.300 hectare net 4.000 hectare groter maar de opbrengst per hectare viel met 48,3 ton veel hoger uit dan de 42,8 ton in 2010.

Of registreer je om te kunnen reageren.