Akkerbouw

Nieuws 627 x bekeken

Farming the Future bepaalt duurzaamheid biomassa

Venray - Het project De Energieboerderij krijgt een vervolg in het project Farming the Future.

Het nieuwe project wil leveranciers van biomassa helpen om te bepalen hoe duurzaam hun grondstoffen zijn. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de resultaten van het vierjarige project De Energieboerderij, dat dit jaar afloopt. De Energieboerderij heeft beoordeeld hoe duurzaam de energieproductie is als bieten of mais worden vergist of als uit koolzaad puur plantaardige olie wordt gewonnen. Het blijkt dat alle drie gewassen voldoen aan de duurzaamheidseisen voor energie-efficiëntie en CO2-reductie die de EU stelt in de richtlijn Renewable Energy Directive.

Een probleem is dat veel potentiële afnemers van biomassa eisen stellen aan de duurzaamheid, zegt Joep Hermans, voorzitter van Innovatief Platteland, de initiatiefnemer van De Energieboerderij en Farming the Future. “Daarom gaan wij in het nieuwe project de aanbieders van biomassa helpen om met onderzoeksgegevens of rekenmodellen de duurzaamheid van hun grondstoffen te bepalen”, zei hij vanmorgen op het openingsymposium van de Detaf-beurs voor duurzame energie, die deze week in Venray wordt gehouden. “Dan trek je afnemers eerder over de streep om biomassa te gebruiken.”

Of registreer je om te kunnen reageren.