Akkerbouw

Nieuws 369 x bekeken

Extra eisen telers Goeree-Overflakkee door ringrot

Den Haag – De Voedsel en Warenautoriteit (VWA) heeft bij drie bedrijven op Goeree-Overflakkee ringrot aangetroffen in consumptieaardappelen. De VWA vermoedt dat illegaal pootgoed de nieuwe uitbraak heeft veroorzaakt.

Alle aardappeltelers op Goeree-Overflakkee krijgen volgend jaar verplichte maatregelen opgelegd om de zeer besmettelijke ziekte in te dammen. De eerste vondst van ringrot dit jaar op Goeree-Overflakkee was in september op een sorteerbedrijf van een handelaar.

De besmetting is opgespoord via de landelijke monitoring op aardappelziekten. De VWA voert op Goeree-Overflakkee extra controles uit, omdat ook in 2009 en 2010 ringrot is gevonden op meerdere bedrijven. De vondst leidde naar twee telers van consumptieaardappelen, die ook zijn gevestigd op het Zuid-Hollandse gebiedsdeel.

De telers moeten volgend jaar de herkomst van al hun pootgoed kunnen aangeven. Het pootgoed moet gecertificeerd zijn en goedgekeurd door de keuringsdienst NAK. Ook moeten telers alle machines, installaties en opslagvoorzieningen voor aardappelen reinigen en ontsmetten.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.