Akkerbouw

Nieuws 339 x bekeken

Europese Commissie breidt onderzoek Südzucker uit

Mannheim - De Europese Commissie breidt mededingingsonderzoek naar de acquisitie van een belangrijk aandeel in ED&F Man door Südzucker uit.

De Commissie is bang voor buitensporige macht op onder meer de markt voor witsuiker in met name Zuid-Europa en bij de import van rietsuiker voor verwerking binnen de EU. Südzucker, de grootste suikerproducent in de EU, wil een belang van 25 procent nemen in het Londense ED&F Man. Laatstgenoemde is het op één na grootste suikerhandelshuis wereldwijd. De Duitsers krijgen bij de aandelen vetorecht, waardoor het bedrijf volgens de Europese Commissie de facto volledige zeggenschap krijgt.

Met het nemen van een belang in ED&F Man sorteert Südzucker mogelijk voor op liberalisering van de suikermarkt. Wanneer het suikerquotum in de EU wordt afgeschaft, zullen verwerkers volgens een recent rapport van de Rabobank bij een lage suikerprijs mogelijk afhankelijk worden van levering van rietsuiker van buiten de EU. De Rabobank stelt dat een belang in ED&F Man de positie van Südzucker daarom kan versterken.

In vooronderzoek zijn volgens de Commissie mogelijke bezwaren tegen de overname van het Britse suikerhandelshuis naar voren gekomen. In Italië en Griekenland zouden de spelers een groot marktaandeel op de markt voor witsuiker verwerven, terwijl de markt volgens de Commissie nu al wordt bepaald door slechts enkele spelers.

Omdat ED&F Man een zeer belangrijke importeur is van rietsuiker uit bijvoorbeeld Latijns-Amerika, dreigt volgens de Commissie een situatie waarbij andere suikerverwerkers minder toegang krijgen tot de import van rietsuiker. Het Nederlandse concern Cosun maakt momenteel regelmatig gebruik van de diensten van ED&F Man. Concurrenten AB Sugar en Tereos produceren overigens zelf suiker in respectievelijk Afrika en Brazilië.

De Europese Commissie moet voor 23 maart 2012 beslissen of Südzucker het aandeel mag verwerven.

Of registreer je om te kunnen reageren.