Akkerbouw

Nieuws 219 x bekeken

Eindvoorraad mais naar beneden bijgesteld

Washington – Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) heeft de prognose voor de eindvoorraad mais voor het seizoen 2011/2012 1,6 miljoen ton naar beneden bijgesteld tot 121,6 miljoen ton.

De daling komt vooral op het conto van de VS, dat door de hittegolf afgelopen zomer zo’n 2,8 miljoen ton minder zal oogsten dan eerder gedacht. De VS zal echter volgens de USDA nog steeds bijna 41 miljoen ton kunnen exporteren.

Hoewel de wereldwijde eindvoorraad lager ligt dan in de oktoberprognose, is deze nog altijd een stuk hoger dan de 117,4 miljoen ton die in september werd verwacht. Een negatieve bijstelling van de eindvoorraad wordt niettemin in de markt gezien als toenemende krapte, waardoor prijzen op de termijnmarkten in Chicago en Parijs stijgen.

De maisoogst in de EU wordt door de USDA nu ingeschat op 62,9 miljoen ton, 2 miljoen ton meer dan in de oktoberraming. Met name in Frankrijk, Roemenië en Oostenrijk wordt meer geoogst dan eerder gedacht, aldus de USDA. De EU zal 500.000 ton meer kunnen exporteren dan in oktober geraamd. De export komt uit op 2 miljoen ton. De import wordt met een even groot volume naar beneden bijgesteld tot 3,5 miljoen ton.

De Argentijnse productie is door een groter dan gedacht areaal in de prognose met 1,5 miljoen ton naar boven bijgesteld tot 29 miljoen ton. De Chinese oogst wordt nu 2,5 miljoen ton hoger geraamd, op 184,5 miljoen ton. De consumptie neemt in het Aziatische land echter zo snel toe dat de import toch met 50 procent toeneemt tot 3 miljoen ton.

Naast de Amerikaanse productie is ook de productie van Mexico fors, met 3,5 miljoen ton, naar beneden bijgesteld. Mexico importeert daardoor meer mais.

Of registreer je om te kunnen reageren.