Akkerbouw

Nieuws 212 x bekeken 1 reactie

'EU overweegt schorsing invoerrechten tarwe en gerst'

Brussel – De Europese Unie exporteert nog altijd veel graan. De beschikbaarheid van voldoende graan in de EU kan daardoor problematisch worden. Brusselse beleidsmakers bespreken volgende week het schorsen van invoerrechten op tarwe en gerst.

Dat meldt het Productschap Akkerbouw. De afgelopen week is in de EU voor 881.510 ton aan uitvoercertificaten aangevraagd. Het betreft 576.000 ton tarwe en tarwebloem, 250.983 ton mais en 48.381 ton gerst. Er is voor 106.186 ton aan invoercertificaten voor vooral tarwe aangevraagd. De EU is dit seizoen netto-exporteur van 4,2 miljoen ton graan.

De EU is ook netto-exporteur van mais, wat ongebruikelijk is. Deels komt dit door de toetreding van de grote maisproducent Roemenië tot de EU enkele jaren geleden. De exportpositie van de EU kan de komende weken echter verslechteren wanneer de uitvoerbelasting op mais door Oekraïne wordt geschorst.

De grote omvang van de export is volgens een markanalist van het productschap lastig te verklaren. De kwaliteit van met name Franse tarwe is wel beter dan Oekraïens en Russische tarwe. De EU verloor echter een grote Egyptische tender van 420.000 ton, omdat de EU ruim 20 dollar per ton duurder is dan de Zwarte Zee-leveranciers.

Rusland levert 180.000 ton voor een prijs tussen de 243 en 253 dollar (tussen de 175 en 183 euro).

Eén reactie

  • no-profile-image

    Brengt Rusland naar Nederland, of is het levering in Rusland?

Of registreer je om te kunnen reageren.