Akkerbouw

Nieuws

Door plan Commissie 3,4 miljoen ton graan extra

Brussel – Als Brussel de invoerheffingen op de TRQ-quota schorst, komt er bijna 3,4 miljoen ton tarwe en gerst heffingsvrij de EU binnen. Deskundigen verschillen van mening of dit effect heeft op de graanprijzen in de EU.

De EU kent TRQ-quota voor tarwe en gerst met een importheffing van 12 euro per ton. Buiten deze quota bedraagt de heffing 95 euro. De Europese Commissie presenteert eind deze week een voorstel om de heffing op de TRQ-quota te verlagen naar 0 euro. Dan kan vanaf 1 januari ruim 3 miljoen ton tarwe en 306.215 ton gerst zonder heffing worden ingevoerd. De Commissie verwacht anders een graantekort in de EU vanwege de grote export.

Een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw denkt dat het voorstel tot veel discussie zal leiden. ”Twee weken geleden verhoogde de Commissie de graanprognose voor de EU nog met 5 miljoen ton. Landen met een grote voer- en vleessector zullen het voorstel toejuichen, lidstaten met veel akkerbouw niet. Eerder zag de Commissie geen aanleiding de heffingen te schorsen. Als de heffingen worden geschorst, loopt Brussel per half jaar ruim 20 miljoen euro aan inkomsten mis. Daar profiteert Oekraïne van.”

Voorzitter Anne Broekema van Het Comité van Graanhandelaren is vóór het voorstel. ”Wij zijn voor vrije handel. En de markt kan het hebben. Er komt geen prijsdruk omdat Rusland al veel tarwe heeft verkocht. En landen als Egypte en Algerije kopen veel tarwe.”

De voersector pleit al langer voor het vrij toelaten van grondstoffen op de Europese markt, zegt directeur Henk Flipsen van de Nevedi, de organisatie van voerproducenten. ”In 2008 verdubbelde de sojaprijs bijna in een half jaar. Sindsdien dringt de Europese organisatie van voerproducenten aan op het vrij toelaten van grondstoffen. Als de invoerheffing wegvalt is dat gunstig voor de grondstoffenmarkt en dat leidt tot lagere inkoopprijzen voor de voerfabrieken. De groeiende vraag naar voedsel en biobrandstoffen zet druk op de beschikbaarheid van grondstoffen. Het schorsen van de heffing leidt tot een grotere beschikbaarheid.”

Of registreer je om te kunnen reageren.