Akkerbouw

Nieuws 318 x bekeken

Demonstratie voor vrijlating aardappelteler

Grand Falls – Zo’n tweehonderd demonstranten liepen afgelopen weekeinde door de straten van de Canadese stad Grand Falls om te pleiten voor de vrijlating van de van oorsprong Nederlandse aardappelteler Henk Tepper, die bij hen in de regio een groot akkerbouwbedrijf heeft.

De 44-jarige tot Canadees geneutraliseerde Tepper zit sinds 23 maart dit jaar in een Libanese gevangenis op verdenking van de handel in aardappelen met een ringrotbesmetting. In 2007 verkocht Tepper 3.800 ton aardappelen met consumptiebestemming aan Algerijnen. Hiervan werd door de Canadese voedselinspectie 300 ton besmet bevonden met ringrot. Deze aardappelen mogen dus niet als pootgoed worden verkocht.

Algerije verkocht de aardappelen ver onder de daadwerkelijke waarde door aan Sirië. Hierop begin Tepper een civiele procedure tegen Algerije en de voedselinspectie om de schade te verhalen.

Algerije beschuldigt Tepper van documentvervalsing en zet hem op een internationale opsporingslijst, waarna de aardappelteler in Libanon wordt opgepakt en vastgehouden. Betrokkenen spreken over erbarmelijke omstandigheden.

Volgens de demonstranten doen de Canadese autoriteiten te weinig om de boer vrij te krijgen. Het doel van de actiegroep is om Tepper thuis te krijgen voor de feestdagen.

Of registreer je om te kunnen reageren.