Akkerbouw

Nieuws 251 x bekeken

Database voor biomassa in Vlaanderen in de maak

Venray - In Vlaanderen gaat een project van start dat in beeld brengt hoeveel biomassa er beschikbaar is.

In een database worden vraag en aanbod van biomassa bij elkaar gebracht. Tevens wordt informatie gegeven over procedés om de verschillende soorten biomassa te verwerken. Dat vertelde medewerkster Sophie Dobbelaere van de Universiteit van Gent dinsdag op het openingsymposium van de Detaf-beurs voor duurzame energie, die deze week in Venray wordt gehouden. “De biomassa kan bestaan uit allerlei reststoffen die vrijkomen bij het verwerken van agrarische producten of uit afvalstromen, zoals houtsnippers.”

Daarnaast gaat het project een techniek ontwikkelen om vetten en oliën die nu als afval worden gezien, om te zetten in biogebaseerde producten en materialen. Dobbelaere: “Dat gaan we ook doen voor de lignocellulose die in veel biomassa zit.”

Voorzitter Joep Hermans van Innovatief Platteland zegt dat zijn projectorganisatie ook werkt aan zo’n database voor Nederland. “We willen daarin samenwerken met de database in Vlaanderen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.