Akkerbouw

Nieuws 544 x bekeken

DLV Plant: gps onvoldoende benut

Westmaas – Gps wordt volgens adviesbureau DLV Plant onvoldoende benut door beperkingen in de techniek. De toepassingen blijven ’hangen’ in recht rijden, ervaart het bedrijf.

”Met alleen recht rijden benutten we onvoldoende de mogelijkheden die gps ons biedt.” Akkerbouwers gaan de diepte niet in door een gebrek aan standaardisatie, weet DLV Plant-adviseur Luc Remijn. ”Meten, advies en dan de machine laten doen wat je wilt. Dan is het compleet. Maar zover zijn de fabrikanten nog niet.”

Veel akkerbouwers houden zich met gps bezig. ”Gps is langzaamaan niet meer uitzondering, maar regel. Het leidt op dit moment niet direct tot besparingen of extra inkomsten, terwijl het nog steeds een zware investering is.”

DLV Plant-adviseur Luc Remijn legt uit dat het lastig is om kosten en baten van gps op een rijtje te zetten. ”Arbeidsvreugde en gemak zijn moeilijk in geld uit te drukken. Uiteindelijk moet het voordeel van gps wel in klinkende munt zijn toe te rekenen, in arbeidsbesparing bijvoorbeeld.”
Dit soort vragen wordt besproken op de studiemiddag En nu vooruit met gps!, die DLV Plant met de Rabobank houdt, op 23 november in Goes.

Het staat voor Remijn als een paal boven water dat gps de standaard wordt. ”Ik merk nu al dat mensen het niet meer willen missen als ze eenmaal gps hebben. Recht rijden, hoogtes in een perceel meten, niet meer van de trekker af hoeven om markeringen te zetten. Het maakt het werk gewoon makkelijker.”

Volgens Remijn is het een kwestie van tijd dat standaardisatie wordt doorgevoerd. ”Wij blijven erom roepen. Intussen laten we de mensen die hun nek uit durven te steken, vertellen over hun ervaringen met gps.”

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.