Akkerbouw

Nieuws 277 x bekeken

Combinatietoets erwinia grootschalig in praktijk

Emmeloord – De keuringsdienst NAK wil volgend seizoen op grote schaal een combinatietoets in praktijk brengen die pootaardappelen naast bruin- en ringrot en virussen ook op erwinia toetst.

Het draagvlak voor dit idee wordt dezer dagen beproefd, onder andere op pootgoedavonden van LTO. Momenteel bestaat er wel een vrijwillige erwiniatoets, legt Ton Stolte van de NAK uit, maar die is veel te duur. Met de combitoets is een aanvullende nacontrole op erwinia tegen relatief geringe meerkosten mogelijk. “In de combinatietoets testen we op erwinia op dezelfde knol. Dat is een veel goedkopere methode dan de bestaande erg dure erwiniatoets. Hiermee wordt teleurstelling bij afnemers voorkomen, want met deze informatie kun je beter selecteren. Afgelopen jaar hebben we een proef gedaan. Nu willen we de combinatietoets grootschalig inzetten bij telers van pootgoed in de S-klassen. Wellicht later ook in andere klassen.”

De komende maanden wordt de achterban geraadpleegd. Op basis daarvan wordt besloten of de combinatietoets grootschalig in praktijk wordt gebracht. Hierbij denkt Stolte aan 1.000 tot 4.000 monsters, het maximum in de S-klassen, per jaar. “We hopen op enthousiasme bij telers. Erwinia is hèt probleem in de pootgoedsector. De veldkeuring is onvoldoende om erwinia te onderscheppen. Deze aanvulling draagt bij aan de hoge kwaliteit van het Nederlandse pootgoed.”

Aan de combinatietoets, een wereldwijde primeur op de geplande schaal, worden in eerste instantie nog geen consequenties verbonden. Bemonsteren is in het voorstel verplicht. “We willen eerst een paar jaar proefdraaien om te kijken welke effecten eruit komen en wat je ermee kunt. Op basis daarvan besluiten we of we consequenties aan de toets verbinden.”

Of registreer je om te kunnen reageren.