Akkerbouw

Nieuws 189 x bekeken

Ciolos blijft bij afschaffen suikerquotum

Brussel – Het is niet de vraag óf het suikerquotum wordt opgeheven maar wanneer. Dat zegt Eurocommissaris Dacian Ciolos in reactie op het standpunt van Europese bietentelersorganisatie Cibe.

Bietentelers pleiten ervoor de suikerquotering en de minimumprijs voor suikerbieten te behouden tot ten minste 2020. ”We kunnen het quotum niet behouden nu we ook suiker toelaten uit Afrika, het Caribisch gebied, Australië en Nieuw-Zeeland. De Europese suikersector moet concurrerender worden”, zegt Ciolos.

In het huidige voorstel van de Europese Commissie loopt het suikerbeleid in 2015 af. Cibe wil het beleid handhaven en in 2018 de discussie starten over het beleid na 2020.

Ciolos reageert licht gepikeerd op de uitingen van Cibe. ”De werkwijze is dat de Europese Commissie komt met een voorstel en dat anderen daarop mogen reageren. Niet dat de sector met een voorstel komt en dat de Europese Commissie daarop reageert.”

Of registreer je om te kunnen reageren.