Akkerbouw

Nieuws 300 x bekeken 1 reactie

Cibe wil suikerbeleid in EU handhaven tot 2020

Brussel – De suikerquotering moet blijven tot tenminste 2020. Dat geldt ook voor de minimumprijs voor bieten. Om een suikertekort in de EU te voorkomen kan onder andere surplussuiker worden verkocht als voedingssuiker.

Deze aanbevelingen doet de Europese bietentelersorganisatie Cibe aan de Europese Commissie. De Commissie wil het suikerbeleid afschaffen in september 2015.

Cibe wil het beleid handhaven en in 2018 de discussie starten over het beleid na 2020. ”Het voorstel van de Commissie is gebaseerd op een simpele verlaging van de administratieve lasten”, schrijft Cibe in een verklaring. ”Er zijn geen economische en technische argumenten te bedenken waarom het suikerbeleid in 2015 moet aflopen. Er zijn genoeg maatregelen om te zorgen dat de EU over voldoende suiker kan beschikken. Dat er in bepaalde regio’s een suikertekort is komt omdat de Commissie te laat maatregelen nam. Het huidige beleid houdt ook rekening met minder ontwikkelde landen die suiker exporteren naar de EU. Ook is er nu een overeenkomst met de WTO. En het huidige beleid is kostenneutraal voor de EU.”

Sinds de hervorming van het beleid in 2006 is de EU de grootste importeur ter wereld geworden, constateert Cibe. ”De suikerprijs op de wereldmarkt schommelt sterk. Afschaffing van het beleid betekent dat de EU afhankelijk wordt van de import van suiker, waar je niet op kunt vertrouwen. Bovendien kan de Europese sector de concurrentie op de wereldmarkt niet aan. Afschaffing van het beleid destabiliseert de sector. Het snijdt de vaste banden door tussen telers en verwerkers.”

Eén reactie

  • no-profile-image

    Dan moet het melkquotum ook tot 2020 blijven. Alle quota weg of geen quota weg een tussenweg mag en moet niet mogelijk zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.