Akkerbouw

Nieuws 178 x bekeken

Buitenlandse uienmarkten niet veel beter

Den Haag – De buitenlandse uienmarkten zijn niet veel beter dan die in Nederland, blijkt uit een rondgang van het Bureau Uienmarkt Informatie (BUI) van het Productschap Akkerbouw.

In Duitsland wordt de uienafzet steeds rustiger, maar er is geen sprake van paniek. Het prijsniveau blijft hangen rond de 7 euro per 100 kilo, af sorteerbedrijf. Dit geldt ook voor Frankrijk. In Nederland ligt de baalprijs rond de 5 euro per 100 kilo.

Vergelijkbaar is het in Polen, waar de uienprijzen ook blijven zakken. Oorzaak is het overvloedige aanbod van uien in Europa. BUI: ”Opvallend is dat de Poolse uienmarkt ongevoelig is voor het feit dat veel telers (nog) niet alle uien hebben kunnen rooien. Insiders geven aan dat op korte termijn geen herstel van de Poolse uienmarkt situatie mag worden verwacht.”

De Oostenrijkse uienafzet past bij de tijd van het jaar; de export naar Oost-Europa loopt goed. Het gevolg is een telerprijs, los gesorteerd in kisten, tussen 6 en 8 euro per 100 kilo. In Nederland ligt de telersprijs op ongeveer 1 euro.

Het Verenigd Koninkrijk oogstte ruim een kwart meer uien dit seizoen, weet BUI.

Of registreer je om te kunnen reageren.