Akkerbouw

Nieuws

Brussel laat stevia toe als zoetmiddel

Brussel – De Europese Commissie heeft de plantaardige zoetstof stevia toegelaten voor gebruik in voedingsmiddelen. De Europese voedselautoriteit Efsa heeft de zoetstof veilig bevonden voor menselijke consumptie.

Stevia is een concurrent van suiker. Maar tot nu toe mocht de plant in de EU niet worden verwerkt in voeding, maar was het alleen toegestaan voor uitwendig gebruik als verzorgingsmiddel. Alleen in Frankrijk was het toegelaten voor voeding. Buiten de EU wordt stevia volop gebruikt als zoetmiddel.

Uit de bladeren van de Stevia ribaudiana wordt de stof steviolglycosiden gewonnen dat een intens zoete smaak heeft, zo’n tweehonderd keer sterker dan suiker. Veel voedingsmiddelenfabrikanten in de EU willen de steviazoetstof graag gebruiken, omdat het een beter imago heeft dan chemische zoetstoffen als aspartaam. Een voordeel voor hen is tevens dat stevia veel minder calorieën bevat dan suiker.

De Rabobank signaleerde in een rapport uit 2009 dat zoetstoffen uit de steviaplant een groot marktpotentieel hebben. Het Duitse suikerconcern Nordzucker stapte vorig jaar in een joint-venture met Pure Circle in Maleisië, de grootste fabrikant van stevia ter wereld. Nordzucker ging er toen al vanuit dat de zoetstof in de EU een toelating zou krijgen.

Stevia is voor consumenten een hulpmiddel om het gewicht op peil te houden, stelt frisdrankproducent Coca-Cola. Hessel de Jong, manager van Coca-Cola in de Benelux, is dan ook blij met de toelating. ”Het geeft ons de kans om nog meer dranken met minder calorieën aan te bieden.”

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.