Akkerbouw

Nieuws

Breeders Trust verbreedt opsporing illegaal pootgoed

Ouddorp – Breeders Trust breidt het onderzoek naar illegaal gebruik van pootaardappelen uit. De organisatie heeft illegaal gebruik van pootgoed van het ras Agria aangetoond bij één handelsbedrijf op Goeree Overflakkee. Breeders Trust betrekt ook andere rassen in het onderzoek.

Volgens Breeders Trust heeft aardappelgroothandel W.J. Westhoeve en Zonen in Ouddorp op Goeree Overflakkee meerdere jaren illegaal pootgoed van het ras Agria verkocht. Directeur Jan Westhoeve bevestigt dit, maar zegt niet geweten te hebben dat het illegaal was.

Breeders Trust vindt de illegale handel onverantwoordelijk omdat op Goeree Overflakkee diverse keren ringrot is vastgesteld. Illegaal pootgoed is niet of minder goed gekeurd op ziekten. Bovendien lopen kweekbedrijven inkomsten uit licenties mis als het pootgoed niet is gecertificeerd.

De voedselautoriteit VWA vond in 2009 een zware besmetting met ringrot op een aardappelbedrijf op Goeree Overflakkee. De VWA stelt dat de besmetting zich zeer waarschijnlijk heeft opgebouwd door illegale vermeerdering van pootgoed over meerdere jaren. Het leidde tot zeven besmette percelen op meerdere bedrijven op Goeree Overflakkee en één besmet perceel in België.

In 2010 trof de VWA ringrot aan op twee bedrijven op Goeree Overflakkee. Ook hier is volgens de VWA illegaal vermeerderd pootgoed gebruikt. Het leidde tot twee besmettingen op andere plaatsen.Dit jaar is een verdenking vastgesteld maar nog niet bevestigd. Maar de VWA vermoedt dat het weer om ringrot gaat.

Of registreer je om te kunnen reageren.