Akkerbouw

Nieuws 1090 x bekeken 1 reactie

Breeders Trust: illegale handel in Agria

Brussel - Breeders Trust is illegale productie van en illegale handel in het aardappelras Agria op het spoor.

Volgens Breeders Trust heeft aardappelgroothandel W.J. Westhoeve & Zonen in het Zuid-Hollandse Ouddorp toegegeven meerdere jaren illegaal consumptieaardappelen te hebben geproduceerd onder zogenoemde deelbouwcontracten. ”De betreffende handelaar is bereid hiervoor een vergoeding te betalen”, meldt Breeders Trust in een verklaring. Breeders Trust vertegenwoordigt acht grote pootaardappelhandelshuizen in Europa met als doel illegaal gebruik van pootaardappelen op te sporen.

Directeur Geert Staring van Breeders Trust vindt dat de aardappelhandelaar onverantwoordelijk heeft gehandeld. ”Het is onbegrijpelijk dat juist nu een op Goeree Overflakkee gevestigde aardappelhandelaar, in het kader van de beheersing van quarataineorganismen, boeren dergelijke onverantwoorde en niet te overziene risico’s laat lopen en de goede naam van Nederland als pootgoedland te kijk zet.”

Volgens Staring doet de VWA op grote schaal in deze regio intensief onderzoek naar ringrotbesmetting in consumptieaardappelen. ”Er is de afgelopen jaren ringrot gevonden op met name Goeree Overflakkee. De besmetting heeft zich zeer waarschijnlijk opgebouwd door illegale vermeerdering van pootgoed over meerdere jaren. Het gebruik van besmet pootgoed heeft tot nu toe geleid tot zeven besmette percelen op verschillende bedrijven op Goeree Overflakkee.”

De aardappelteelt in de regio loopt grote risico’s door de illegale handel, vindt Staring. ”Het gebruik van gecertificeerd teeltmateriaal is van het grootste belang om de risico’s van besmetting met ringrot in te dammen. Helaas komt deze regio er nu keihard achter wat de gevolgen zijn van het vermeerderen van illegaal pootgoed en wat het betekent om besmet verklaard te worden.”

Directeur Jan Westhoeve van aardappelhandel Westhoeve bevestigt dat het bedrijf fout zat inzake de pootgoedvermeerdering, maar vindt wel dat Breeders Trust de zaak opklopt. ”We hebben gecertificeerd Agria-pootgoed gekocht voor eigen consumptieteelt. Een deel van dat gecertificeerde pootgoed hebben we echter doorverkocht aan derden, en dat mag niet.”

Westhoeve ontkent met klem iets te maken te hebben met de ringrotbesmettingen op Goeree Overflakkee, zoals het persbericht van Breeders Trust suggereert. ”We telen en vermeerderen geen rassen waar ringrot in is gevonden.”

Eén reactie

 • no-profile-image

  haute noucelle

  zorba? dat is oud nieuws.
  Er is nu een besmetting van melody.
  en er zijn geen certificaten en de betrokken teler kan en wil niet zeggen waar het uitgangsmateriaal vandaan komt.

  Als in de regio goeree flink gespit word dan gaan daar veel meer gevallen van illegale (lees ongecertificeerde) aardappelen zijn.Houd eens een steek proef onder 20% van de telers in deze regio en breeders trust is binnen een jaar rendabel.

  Maak ook eens een praatje met de verwerker uit mijn gemeente.
  zo slecht als pomp water en nog naast zn schoenen lopen ook.

Of registreer je om te kunnen reageren.