Akkerbouw

Nieuws 221 x bekeken

Braziliaanse maisoogstraming fors omhoog

Brasilia – Het Amerikaanse ministerie van landbouw, de USDA, verwacht dat Brazilië in 2011/2012 een recordoogst van 64 miljoen ton mais binnenhaalt. Dat is meer dan de 61 miljoen ton die eerder werd geraamd door de USDA, en ook meer dan de 59 miljoen ton die het Braziliaanse landbouwministerie verwacht.

Het oude maisoogstrecord van Brazilië, 58,6 miljoen ton, is vier jaar geleden neergezet. Brazilië produceert volgens de raming meer dan de EU, dat door ”meevallers” in Frankrijk en Italië onlangs de oogstraming met bijna 3 miljoen ton verhoogde tot 63,7 miljoen ton.

De Braziliaanse opmars zal volgens de landbouwattaché van de VS niet snel worden gestuit. Boeren hebben de laatste jaren goed verdiend met graan en investeren het geld in kunstmest, gewasbeschermingsmiddelen, logistiek maar vooral beter, vaak transgeen, zaaigoed.

Brazilië heeft volgens de laatste cijfers 11 miljoen ton mais over voor de export. Dat is 2,5 miljoen ton meer dan volgens de vorige raming en 20 procent meer dan een jaar geleden. Gezien steeds meer transgeen mais wordt geteeld, kan de export op de EU onder druk komen.

De verwachting is echter dat China veel meer mais moet gaan importeren. Het land zet jaar na jaar een productierecord neer. In het huidige seizoen wordt 189 miljoen ton geoogst, maar de productie houdt geen gelijke tred met de behoefte. Mogelijk zal China 5 miljoen ton moeten importeren, wat vijf keer meer is dan in het afgelopen seizoen.

Of registreer je om te kunnen reageren.