Akkerbouw

Nieuws 264 x bekeken

Belgische bewaarproblemen blijven aardappelprijzen drukken

Kruishoutem – De Belgische proefcentra voor de aardappelteelt PCA/Fiwap kwamen dinsdag 22 november niet met een echte notering voor fritesgeschikte aardappelen.

Er zijn te weinig transacties geweest om tot harde prijsvorming te komen, men hield het bij indicaties. De oorzaak is het drukkende aanbod van niet bewaarbare aardappelen. Verwerkers putten uit contractleveranties en voorraden, aangevuld met probleempartijen (eigenlijk het enige ‘vrije’ aanbod).

Partijen met uitstekende bakkwaliteit doen tot € 2,36 per 100 kilo excl. btw. Voor partijen Bintje, Fontane en Asterix die dringend afzet nodig hebben geldt echter een prijsindicatie van € 1,89 tot € 2,00 per 100 kilo exclusief btw. Voor partijen met zeer ernstige bewaarproblemen is de indicatie nog lager. Soms is snelle afvoer zelfs ondergeschikt aan de prijs. Volgens PCA wegen in de ergste gevallen de kosten van transport en wassen niet op tegen de opbrengst. Er gaan dan ook behoorlijke volumes weg als veevoeder of naar de vergisting.

De export van aardappelen naar Oost-Europa is minimaal. Dit is het gevolg van aanbod uit Duitsland en Oostenrijk dat goedkoper kan worden aangebonden dankzij de lagere logistieke kosten.

Of registreer je om te kunnen reageren.