Akkerbouw

Nieuws 185 x bekeken

BASF: geen aanvraag voor Fortuna in VS

Limburgerhof – BASF gaat geen toelating aanvragen in de VS voor de genetisch veranderde aardappel Fortuna.

Eind oktober vroeg BASF een teelttoelating aan voor de EU. ”Fortuna is ontwikkeld voor de Europese markt voor fritesaardappelen”, zegt woordvoerder Thomas Deichmann.

Voorzitter Jim Tiede van de Idaho Potato Commission hoopt juist dat Fortuna ook een toelating in de VS krijgt. ”Ook de VS heeft behoefte aan aardappelen die resistent zijn tegen phytophthora. Een toelating zou de markt in de VS heropenen voor gemodificeerde aardappelen.”

Tiede doelt op New Leaf dat Monsanto in 1995 introduceerde in de VS. Dat ras was resistent tegen de coloradokever. In 2001 trok Monsanto New Leaf terug door gebrek aan belangstelling. De Amerikaanse export van aardappelproducten daalde doordat afnemers bang waren voor vermenging met de transgene aardappel.

Of registreer je om te kunnen reageren.