Akkerbouw

Nieuws

Australië oogst minder brouwgerst

Canberra – Australië oogst dit seizoen 8,47 miljoen ton brouwgerst. Dat is 1,9 procent minder dan vorig seizoen, meldt Rabobank Australia.

De telers hebben minder gezaaid vanwege de lage prijzen van vorig seizoen. En de gewasopbrengst blijft naar verwachting achter in het oosten en zuiden van het continent.

Canada, de andere grote exporteur van brouwgerst, heeft dit seizoen 2,43 miljoen ton geoogst. Dat is 1,8 procent meer dan vorig seizoen, blijkt uit cijfers van het ministerie van landbouw. Toch voorziet het ministerie dat de export dit seizoen met 10,6 procent daalt naar 1,8 miljoen ton omdat de voorraden sterk zijn geslonken. Vorig seizoen viel de productie van brouwgerst in Canada tegen.

De Australische gerstsector heeft last van de grote export vanuit Canada, zegt woordvoerder Jon White van graanhandelsbedrijf AWB tegen analistensite Agrimoney. ”De prijzen in Australië staan onder druk doordat Canadese brouwgerst wordt verkocht op afzetmarkten in Azië, die normaal door Australië worden beleverd.”

AWB stelt dat als gevolg daarvan de poolprijs die uiteindeijk wordt betaald voor brouwgerst lager uitvalt dan verwacht. White: ”De poolprijzen voor voergerst blijven wel op peil vanwege de grote vraag naar voergerst uit het Midden-Oosten en China.”

De Canadian Wheat Board (CWB), die het grootste deel van de Canadese brouwgerst exporteert, legt de oorzaak van de prijsdaling juist bij Australië. Volgens CWB anticiperen Australische exporteurs op de verwachte grote oogst door al vast veel brouwgerst te verkopen. CWB verwacht een verdere prijsdruk ook nadat de oogst op het zuidelijk halfrond is afgerond.

Ook in de EU staat de prijs onder druk. Brouwgerst noteerde in het Franse Creil vorige week 246 euro per ton. Begin juni lag de prijs op 315 euro.

Of registreer je om te kunnen reageren.