Akkerbouw

Nieuws

Atsma wil geen uitholling Europese veiligheidsregels GGO

Den Haag – Staatssecretaris Joop Atsma van Infrastructuur en Milieu wil dat de Europese regels voor de teelt van genetisch gemodificeerde gewassen robuust blijven.

Als lidstaten argumenten hebben waarom ze teelten van GGO-gewassen willen verbieden moeten deze getoetst worden door de Europese veiligheidsprocedure, vindt Atsma. Lidstaten moeten de argumenten, gericht op de veiligheid van mens, dier en milieu, blijven inbrengen voor de Europese veiligheidsprocedure. ”Nationale maatregelen zijn niet bedoeld als alternatief voor de EU veiligheidsprocedure en moeten dus gebaseerd zijn op gronden die in de procedure niet aan de orde komen”, vindt Atsma. Hij wil hiermee uitholling van de veiligheidsprocedure voorkomen.

Atsma vindt dat het mogelijk moet zijn voor landen om een teeltverbod in te stellen per genetisch gemodificeerd gewas. Dit geldt dan voor het hele grondgebied van het land. De wens van de provincie Friesland om GGO-teelt vrij te blijven kan dus alleen gerealiseerd worden als het verbod op de teelt voor heel Nederland wordt ingesteld.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.