Akkerbouw

Nieuws 204 x bekeken

Akkerbouwers betalen extra heffing voor mineralenplan

Den Haag – Akkerbouwers betalen volgend jaar 1,50 euro per hectare extra aan het Productschap Akkerbouw. Dat geld is bedoeld voor de uitvoering van het Masterplan Mineralenmanagement.

Daarnaast stijgt de gemiddelde heffing met 40 cent per hectare. Hiermee wil het productschap de gestegen kosten voor personeel en pensioenvoorziening opvangen. Het bestuur van het productschap ging hier donderdag mee akkoord. De meeste heffingen blijven ongewijzigd. De heffingen voor uien en consumptieaardappelen dalen.

Het productschap verwacht volgend jaar een verlies te lijden van bijna 1,5 miljoen euro. Daardoor daalt het eigen vermogen op 31 december 2012 naar 12,3 miljoen euro. Eind dit jaar heeft het productschap 13,8 miljoen euro op de bank staan.

Het productschap verwacht volgend jaar 11,9 miljoen euro aan inkomsten en 13,4 miljoen euro aan uitgaven. Het bestuur streeft bewust naar een verlies in 2012, zegt secretaris Matthé Elema. ”Door het verlies dalen de financiële reserves naar een niveau dat acceptabel is voor de Sociaal-Economische Raad.”

Het productschap heeft in de begroting nog geen rekening gehouden met de plannen van het kabinet om de productschappen te verkleinen, zei Elema donderdag op de bestuursvergadering. ”Hoe het politieke besluit ook gaat uitvallen, het zal waarschijnlijk nog geen financiële gevolgen hebben voor 2012. Ook hebben we nog geen rekening gehouden met de plannen om een backoffice op te richten voor alle productschappen. De backoffice heeft waarschijnlijk wel gevolgen voor de begroting van 2012. Die zullen we dan aanpassen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.