Akkerbouw

Nieuws 305 x bekeken

Zuid-Holland overtreft Flevoland

Den Haag – De hectare-opbrengsten van uien in Flevoland zijn voor het eerst in jaren niet meer de hoogste en de aardappelproductie per hectare is gedaald. Dit blijkt uit de oogstraming van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De CBS-raming bevestigt eerdere berichten over een grote productie van aardappelen en uien.
Opmerkelijk is dat de hectareproductie van Flevolandse aardappelen is gedaald en dat Flevoland de koppositie in uienproductie per hectare moet afstaan aan Zuid-Holland. Flevoland komt dit seizoen met 64,3 ton uien per hectare op de derde plaats. In 2011 haalde de provincie Zuid-Holland gemiddeld de meeste uien binnen per hectare: 65,7 ton. De tweede plaats is voor Limburg (64,4 ton).

Ook Friesland komt normaal gesproken ook beter uit de bus. Dit jaar heeft deze provincie met 58,2 ton de laagste opbrengst per hectare, terwijl Friesland voor voorgaande jaren de tweede plek beheert.

DLV Plant-adviseur Paul Hooijman, actief in Flevoland, kan zijn vinger niet echt op de oorzaak van deze verschuiving leggen. ”Het Zuidwesten had dit seizoen al snel een voorsprong en heeft deze niet meer afgegeven”, vat hij samen. ”Dat ligt aan verschillende dingen, vooral aan gunstiger omstandigheden in die regio. Meer zonuren. Ik heb ook het idee dat de middelen tegen onkruid hier heftiger hebben gewerkt.”

In het aardappelsegment is een soortgelijke verschuiving waarneembaar van hogere hectare-opbrengsten in het Zuidwesten en lagere cijfers in Flevoland, Noord-Holland en Friesland. De Nederlandse consumptieaardappeloogst komt volgens het CBS uit op 3,9 miljoen ton. Dat is ruim 10 procent meer dan vorig jaar, toen de oogst met een gemiddelde hectare-opbrengst van 49,9 ton flink tegenviel, maar vergelijkbaar met 2009. Dit seizoen is gemiddeld 54,5 ton geoogst. Tussen de gebieden variëren de opbrengst van 51 tot 58,4 ton per hectare.

De totale aardappeloogst, inclusief de zetmeelaardappelen, komt dit seizoen uit op 7,3 miljoen ton (6,8 miljoen ton in oogstjaar 2010 en 7,2 miljoen ton in 2009). De pootgoedoogst staat nog niet in de CBS-grafiek. De oogstraming voor zaaiuien komt dit jaar uit op een record van bruto bijna 1,5 miljoen ton. Dat is het gevolg van de areaalgroei naar 23.239 ingezaaide hectares en het gunstige groeiseizoen met een gemiddelde hectare-opbrengst van 63,5 ton per hectare.

Of registreer je om te kunnen reageren.