Akkerbouw

Nieuws 407 x bekeken

Zetmeelindustrie blij met afschaffen suikerquota

Brussel – De Europese zetmeelindustrie is het volledig eens met de beëindiging van het Europese suikerbeleid, zoals is voorgesteld door landbouwcommissaris Dacian Ciolos.

De Association des Amidonniers et Féculiers (AAF) juicht het toe dat de quota’s voor suiker en isoglucose na september 2015 worden afgeschaft. ”Dit bevordert de dynamiek in de markt en het zorgt voor een gelijk speelveld tussen de verschillende producenten van zoetstoffen”, schrijft AAF in een verklaring die is gepubliceerd door Potatopro.

AAF vertegenwoordigt in de EU de producenten van zetmeel uit granen en aardappelen. De organisatie stelt dat de industrie per jaar 14 miljoen ton graan en 7,5 miljoen ton aardappelen verwerkt tot 9,3 miljoen ton zetmeelproducten. Een deel wordt verwerkt tot glucosezoetstof voor verwerking in voedingsmiddelen. AAF schat het marktaandeel van de zetmeelindustrie op de zoetstoffenmarkt op 4 procent.

AAF vindt dat het EU-beleid de producenten van suiker heeft bevoordeeld boven die van zetmeel op de markt van zoetstoffen. ”Het Europese quotum voor isoglucose is 690.000 ton. De totale afzetmarkt voor zoetstoffen in de EU-27 is 16,5 miljoen ton.”

Of registreer je om te kunnen reageren.