Akkerbouw

Nieuws

Zeker 80 hectare uien vernield door hagelschade

Nieuw-Namen - Zeker 80 hectare uien van zes telers is in de regio van het Zeeuws-Vlaamse regio Hulst verwoest door hagel.

Dat blijkt uit het verhaal van akkerbouwer Denis Steijaert uit het nabijgelegen Nieuw-Namen, die zijn 11,5 hectare uien verhakselt. “Ze zijn total loss verklaard.”
De totale schade in Zeeuws-Vlaanderen is groter, Johnny Remijn van DLV Plant schat dat bijna 25 boeren zijn getroffen. Volgens hem komt de hagelschade vooral voor in de uien en ook op enkele percelen bruine bonen. “Bij meer dan 16 procent tarra mag een koper een partij afkeuren en zeker in een markt als deze is niemand geïnteresseerd in zo’n partij.”

Dinsdag zijn de uien van teler Steijaert afgetaxeerd. “Ze zijn niet verhandelbaar. De beschadigde uien zijn er niet uit te sorteren en gaan rotten in bewaring.” Zonder verzekering zou de Zeeuw zeker de kostprijs van vier- tot vijfduizend euro schade hebben.

De hagelstenen in de bewuste bui op 10 september waren volgens Steijaert 3 tot 4 centimeter groot met puntige hoeken. "Dat had ik nog nooit gezien. Het weer wordt steeds extremer en heeft pleksgewijs desastreuze gevolgen.”

Het hakselen voelt tegennatuurlijk. “Je bent akkerbouwer om producten te verbouwen en verkopen. Het is een hard gelach om dat nu kapot te maken. Dat voelt raar, het was een gezonde partij uien. Maar wat moet je er anders mee?” Steijaert ploegt de uien onder of zaait direct graszaad of tarwe in. “Nieuwe rondes, nieuwe kansen”, relativeert de akkerbouwer.

Of registreer je om te kunnen reageren.