Akkerbouw

Nieuws 215 x bekeken

Vraag naar graan groeit

Heinkenszand – De vraag naar graan op de wereld groeit tussen 2011 en 2020 met 11,8 procent. Dat komt onder andere doordat de vleesconsumptie toeneemt, vooral in sterk groeiende economieën als China en India.

”Als alle Chinezen net zoveel vlees eten per hoofd van de bevolking als de consumenten in de VS, dan kan de wereld niet genoeg graan produceren om dat mogelijk te maken”, zei stafmedewerker Fred Klein van het Productschap Akkerbouw dinsdag op een bijeenkomst in Heinkenszand. ”China produceert dit jaar een record hoeveelheid mais. Desondanks moet het land ook een record van 8 miljoen tot 12 miljoen ton mais importeren om de behoefte aan veevoer te dekken.”

Klein constateert dat veel landen met sterk groeiende economieën hun graanmarkten beschermen. ”China betaalt een minimumprijs van 220 dollar per ton tarwe om de teelt te stimuleren. Het land houdt een strategische graanvoorraad aan die zeven tot acht maanden verbruik kan overbruggen. Ook landen als Argentinië, Rusland, Oekraïne, India en Thailand houden grote strategische voorraden aan die nooit op de wereldmarkt komen. En die landen beperken de export van graan om te voorkomen dat voedsel te duur word. Ze hebben in Noord-Afrika gezien wat er gebeurt als voedsel te duur wordt.”

De val van de Egyptische president Moebarak werd ingeluid door het exportverbod op graan dat Rusland vorig jaar augustus instelde. Klein: ”Egypte moest toen ineens duurder graan kopen in de EU. Daardoor stegen de broodprijzen in Egypte. Dat was de aanleiding voor de onlusten die leidden tot de val van Moebarak.”

De EU voert een ander graanbeleid dan de opkomende economieën, zegt Klein. ”In de EU is de interventieprijs voor graan gedaald van 184,58 euro per ton in 1984 naar ruim 101 euro nu. Brussel koopt maximaal 3 miljoen ton tarwe op voor interventie. Je ziet dan ook dat aan het eind van dit graanseizoen (juni 2012) de voorraad graan in de EU nog maar ruim vijf weken verbruik kan overbruggen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.