Akkerbouw

Nieuws

VTA voorziet grote, maar niet extreme aardappeloogst

Noordhoek – De Nederlandse hoofdoogst 2011 van consumptieaardappelen levert per hectare een gemiddelde opbrengst van 56,9 ton op. Dat blijkt althans uit de jongste proefrooiing van aardappelen medio september, uitgevoerd door een representatief deel van de leden van telersvereniging VTA.

De bij VTA aangesloten akkerbouwers vertegenwoordigen ca. 40 procent van het Nederlandse areaal consumptieaardappelen.

De genoemde 56,9 ton/ha is flink, maar niet buitensporig. In de voorgaande seizoenen sinds 2007 waren de gemiddelden respectievelijk 53, 58, 55 en 52 ton/ha. Weliswaar waren de verwachtingen van de opbrengst hooggespannen na de vorige steekproef in augustus, destijds is ook al het vermoeden uitgesproken van beperkte nagroei in de maand erna. Deze is volgens VTA uitgekomen op 5,9 ton/ha. Dat is lager dan het 5-jaarlijkse gemiddelde à 9,8 ton/ha van de nagroei in de oogstjaren 2006 tot en met 2010. Alleen in 2009 was de nagroei nog minder, te weten 4,4 ton/ha.

De VTA meldt dat de gerooide knollen opvallend mooi zijn en een flink formaat hebben. Er zijn wel meer misvormingen gemeld en ook meer groene knollen dan anders. Het ’tal’ is aan de lage kant. Ze telden 182 knollen per afgebakende proefstrook van 2 x 3 meter. Vorig jaar waren het er 251.

Niet in het meetresultaat meegenomen is de waterschade (rot) als gevolg van de overvloedige neerslag in juli en augustus. De schade pakt regionaal verschillend uit, maar de betrokken VTA-leden melden gemiddeld 3 procent derving.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.