Akkerbouw

Nieuws

Uienexport traag van start

Zoetermeer – De Nederlandse uienexport kent een trage start van het seizoen, blijkt andermaal uit gegevens van het productschap tuinbouw.

Vanaf midden juli tot en met de eerste week van september is er een hoeveelheid van 119.000 ton uitgevoerd. Dat is vergeleken met dezelfde periode in 2010 17 procent minder en vergeleken met 2009, een topjaar, zelfs 23 procent.

Het sterkst is de achteruitgang geweest vanaf de tweede helft van augustus. De wekelijkse exporthoeveelheid kelderde naar gemiddeld 13.000 ton. Dat was in 2009 nog 10.000 ton meer.

In de meetperiode van midden juli tot en met de eerste week van september waren de grootste buitenlandse afnemers van Nederlandse uien het Verenigd Koninkrijk en Senegal, goed voor 17 en ruim 16 procent van het totaal. Ook Ivoorkust (8,5 procent) nam veel uien af en, in de EU, België, Frankrijk en Duitsland (samen 17 procent).

Of registreer je om te kunnen reageren.