Akkerbouw

Nieuws 235 x bekeken 1 reactie

USDA-oogstraming haalt druk van de graanmarkt

Washington – De druk op de graanmarkt neemt volgens het Amerikaanse ministerie voor landbouw, de USDA, af, met lagere en minder beweeglijke prijzen tot gevolg.

De beginvoorraden tarwe en mais voor het seizoen 2011/2012 zijn hoger dan een maand eerder geraamd. De tarwevoorraad is in het toonaangevende WASDE-rapport naar boven bijgesteld van 193,3 naar 195,6 miljoen ton. De beginvoorraad mais is 5 miljoen ton positief bijgesteld tot 129,8 miljoen ton. De omvang van de positieve bijstelling verrast de markt.

De raming voor de tarweoogst 2011/2012 is bovendien verhoogd van 678,1 tot 681,2 miljoen ton. De prijsvooruitzichten worden volgens de USDA gedempt doordat Australië meer tarwe van exportkwaliteit binnenhaalt dan verwacht, terwijl Rusland grote volumes tegen 10 tot 20 dollar per ton korting ten opzichte van de rest van de markt blijft exporteren. Blijkbaar heeft Rusland vorig jaar, een jaar met extreme droogte, meer geoogst dan door het land zelf is aangegeven. Volgens de USDA zal in het seizoen 2011/2012 4 miljoen ton meer worden geëxporteerd dan in september geraamd. Er ontstaat vooral ruimte voor Canada. De EU blijft in de raming net als in september 16 miljoen ton exporteren.

De maisproductie komt in de prognose nu zelfs uit op 860 miljoen ton, 5,4 miljoen ton hoger dan in de septemberraming. Het aanbod van mais op de wereldmarkt blijft echter vrijwel gelijk als in de vorige raming. China produceert volgens de USDA 4 miljoen ton mais meer, maar zal de extra productie volledig aanwenden als voer voor de veehouderij. De Russische en Oekraïense maisoogst stijgen in de raming samen met 5 miljoen ton ten opzichte van september. Beide landen, de grootste exporteurs maisexporteurs na de VS, zullen volgens het rapport 12 miljoen ton mais exporteren, 2 miljoen ton per land meer dan in de vorige raming. De VS zelf ziet de maisexport juist licht dalen tot 40 miljoen ton. In het rapport wordt geen rekening gehouden met een economische crisis, die de vraag naar olie en dus bio-ethanol op basis van mais kan doen afnemen.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Goedemorgen,

    Van welke bron hebben jullie de datum van 1 november voor ingang van de heffing? Zelf kwam ik namelijk tegen dat het op zijn vroegst per 1 januari 2012 pas van kracht gaat.

    Groet,

Of registreer je om te kunnen reageren.