Akkerbouw

Nieuws 295 x bekeken

Tarwe en maisprijs onder druk door exportbeleid Oekraïne

Parijs – De mais- en tarweprijzen leken deze week enigszins te herstellen van de dip van vorige week. Maar het parlement van Oekraïne schortte vrijdag de exportheffingen op voor tarwe en mais. Handelaren vrezen dat Oekraïne veel tarwe en mais gaat verkopen op de wereldmarkt. Dat zet de prijzen onder druk.

Op de termijnmarkt Parijs noteerde tarwe voor levering in november vorige week vrijdag € 183,50. Donderdag sloot het contract op € 186,75, een stijging van 1,8 procent. Maar vrijdag zakte het tarwecontract weer ruim 3 euro. De maisprijs steeg deze week in Parijs 0,8 procent en sloot donderdag op € 188,75. Maar vrijdag ging er weer bijna 4 euro af. In Chicago steeg de tarweprijs deze week tot en met donderdag 1,1 procent en de maisprijs 2,2 procent. Maar op de fysieke markten zijn de graanprijzen deze week gedaald, meldt het Productschap Akkerbouw in het Weekbericht Granen.

Handelaren verwachten dat door de slechte economische vooruitzichten minder graan nodig is. Mensen kopen minder dure voeding en er is minder vraag naar graan voor de productie van biobrandstoffen, voer en verpakkingen.

Deze sentimenten plagen de graanmarkt al de hele maand september. Van 1 tot en met 30 september zakte in Parijs de tarweprijs van € 208,75 naar € 183,50. Dat is een daling van 12,1 procent. Mais zakte in september in Parijs ook met 12,1 procent naar € 187,25 op 30 september.
In Chicago waren de prijsdalingen in september nog scherper dan in Parijs. Het decembercontract voor tarwe verloor in september 15 procent en het maiscontract zelfs bijna 20 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.