Akkerbouw

Nieuws 289 x bekeken

Tarwe en mais iets duurder

De prijzen voor tarwe en mais stegen maandag op de termijnmarkt in Parijs. Vrijdag waren de prijzen gedaald omdat Oekraïne de exportheffingen op tarwe en mais opschort.

De tarweprijs verloor vrijdag in Parijs 3 tot 4 euro per ton. Maandag kwam er ruim 2 euro bij tijdens de handelsdag. Mais verloor vrijdag 3 tot 5 euro. Maandag steeg de maisprijs ruim 1 euro. De handel reageerde maandag opgelucht dat de EU haast lijkt te maken met het aanpakken van de schulden- en bankencrisis. De crisis drukt de economische groei, waardoor minder graan wordt verbruikt.

Vrijdag daalden de tarwe- en maisprijzen, vooral in de EU. Door het opheffen van de exportheffingen wordt Oekraïne een geduchte concurrent van de EU in het Midden-Oosten en Noord-Afrika, waar de grootste tarwe-importeurs ter wereld zitten.

Oekraïne stelde vorig jaar vanwege een misoogst een exportquotering in. De quota werden in juli dit jaar vervangen door exportheffingen op tarwe, gerst en mais. De heffingen op tarwe en mais zijn vrijdag verlaagd naar 0 procent, de gerstheffing blijft dit jaar nog van kracht.

Of registreer je om te kunnen reageren.