Akkerbouw

Nieuws

Suikerprijs stijgt in Londen boven 700 dollar per ton

Londen – De suikerprijs is vrijdag voor het eerst in vier weken weer boven de 700 dollar per ton uitgekomen op de termijnmarkt in Londen.

Vrijdag sloot het contract voor decemberlevering op € 711,30 per ton witsuiker. Dat is ruim 27 dollar meer dan donderdag. In één week is de suikerprijs bijna 10 procent gestegen. Maandag steeg de suikerprijs gedurende de handelsdag met nog een paar dollar.

Analisten schrijven de stijging toe aan de activiteit van speculanten. Want de wereld produceert meer suiker dan in voorgaande jaren. Marktbureau FO Licht verwacht een productie van 174,6 miljoen ton ruwe suiker. Dat is 8,9 miljoen ton meer dan vorig seizoen. Bovendien heeft Brazilië de bijmengverplichting van ethanol aan fossiele brandstoffen per 1 oktober 2011 verlaagd van 25 naar 20 procent vanwege de lage suikerproductie. Daardoor is meer suiker beschikbaar voor de voedingsmarkt.

Daar staat tegenover dat Brazilië minder suiker produceert. Veel telers hebben de laatste jaren vanwege de hoge suikerprijs weinig nieuw riet aangeplant om geen productie te missen.

Of registreer je om te kunnen reageren.