Akkerbouw

Nieuws 194 x bekeken

Suikerprijs stijgt door kleinere oogsten

Londen – De suikerprijs ligt deze week boven de 700 dollar per ton op de termijnmarkt in Londen. Dat is het hoogste niveau in zes weken.

Donderdagavond noteerde het decembercontract in Londen $ 714,90 per ton witsuiker.

De suikerprijs is de laatste weken gestegen doordat de oogstverwachtingen voor Brazilië voortdurend worden verlaagd. Dat land is de grootste exporteur van suiker ter wereld. Brazilië oogst 35 miljoen ton suiker, wat 3 miljoen ton minder is dan vorig seizoen.

Analisten zijn pessimistisch over de Braziliaanse productiecapaciteit. Om zoveel mogelijk te profiteren van de hoge suikerprijzen en kosten te besparen hebben telers weinig suikerrietvelden vernieuwd. De hectareopbrengsten staan daardoor de komende jaren onder druk. Suikerriet is een meerjarig gewas dat het eerste jaar weinig produceert en een topproductie kent in het vierde en vijfde jaar. Daarna zakt de productie.

Thailand is de tweede suikerexporteur ter wereld. Volgens wereldvoedselorganisatie FAO is 1,7 miljoen hectare akkerland in dat land overstroomd. Ook in omringende landen is schade ontstaan aan gewassen door hevige regenval. FAO schat dat totaal 2,5 miljoen hectare aan gewassen verloren is gegaan. Bovendien is veel grond doordrenkt met vervuild water. Het is nog niet duidelijk wanneer daar weer gewassen, zoals suikerriet, op verbouwd kunnen worden.

Verder wordt de suikerprijs opgedreven doordat India terughoudend lijkt de exportbeperkingen op te heffen. In Australië en Pakistan worden goede suikeroogsten verwacht, maar dat is onvoldoende om de tegenvallende oogsten elders te compenseren.

Of registreer je om te kunnen reageren.