Akkerbouw

Nieuws

Suikerprijs boven 700 dollar

Londen – De suikerprijs is vrijdag voor het eerst in vier weken weer boven de 700 dollar per ton uitgekomen op de termijnmarkt in Londen.

Tegen het einde van de handelsdag stond het contract voor levering in december op 712 dollar per ton witsuiker. Dat is 28 dollar hoger dan de notering van donderdag. In één week is de suikerprijs bijna 10 procent gestegen.

Analisten noemen de stijging verrasend en schrijven het toe aan de activiteit van speculanten. Want de wereld produceert meer suiker dan in voorgaande jaren. Marktbureau FO Licht verwacht een productie van 174,6 miljoen ton ruwe suiker. Dat is 8,9 miljoen ton meer dan vorig seizoen.

Bovendien heeft Brazilië de bijmengverplichting van bio-ethanol aan fossiele brandstoffen met ingang van 1 oktober 2011 verlaagd van 25 procent tot 20 procent vanwege de lage suikerproductie. Daardoor komt meer suiker beschikbaar voor de voedingsmarkt.

Of registreer je om te kunnen reageren.